Tisková zpráva: Ve Vidči se objevil kamenný ještěr

12. 8. 2013, Rožnov pod Radhoštěm

Stavba originální zídky ve tvaru ještěra byla završením práce dobrovolníků z firmy ON Semiconductor. Ti věnovali jeden svůj pracovní den na počátku srpna, aby pomohli rožnovským ochráncům přírody s péčí o cennou louku ve Vidči.

Kopec Vápenka na rozhraní Rožnova a Vidče patřil už před 100 lety k nejcennějším místům Rožnovska. Většina původních pastvin a luk však díky hospodaření JZD postupně zanikla a jejich poslední zbytky téměř zarostly v minulých dvaceti letech. „Snažíme se vrátit původní tvář alespoň malé části těch luk. Podle odborníků tu stále některé vzácné druhy zvířat a rostlin přežívají. Je tak ještě šance, že se znovu rozšíří“, řekl Martin Konupka, vedoucí terénních prací neziskové organizace ČSOP Salamandr.

Proto zde už vloni ochránci přírody vyřezali mnoho keřů. Letos využili nadšení dobrovolníků, kteří dostali hrábě a vidle, aby v horkém letním dnu uklidili více něž hektar luk. „Práce to nebyla jednoduchá, na mnoha místech bylo víc ostružin než trávy. Než se louka obnoví, ještě to pár let potrvá“, doplnil Martin Konupka.

Na závěr ještě vznikla zídka pro ještěrky, které dali dobrovolníci tvar ještěra. „Pro mě to byl návrat do nějakých sedmnácti let a kosení luk v Karpatech. Moc pěkné“, shrnula své dojmy jedna z účastnic Klára Konvičná.

Zatímco ve větších městech se zapojení zaměstnanců firem do neziskových aktivit pomalu stává běžnou věcí, v regionu je společnost ON Semiconductor jedním z průkopníků.

Na jaře se její dobrovolníci už zapojili do úklidu odpadků na Radhošti a sázení stromků, další spolupráce s ČSOP Salamandr je pro letošní rok ještě naplánována.

• ČSOP Salamandr je nezisková organizace z Rožnova pod Radhoštěm.
  • Posláním ČSOP Salamandr je péče o přírodu a krajinu Beskyd.
  • Dobrovolníků bylo celkem 13.

KONTAKT:

Petra Kutílková

+420774949478

petra.kutilkova@salamandr.info

Fotografie (autoři: M. Konupka a M. Kudlák):