Tisková zpráva: Procházka kolem Morávky je zase o něco příjemnější

6. 5. 2014, Rožnov pod Radhoštěm

Staré křeslo, lampa nebo pneumatiky. I takové věci našli u řeky studenti ze Střední odborné školy Frýdek – Místek, kteří v rámci oslav Dne Země posbírali v Dobré, na úseku „mezi mosty“ odpadky z břehů řeky a přilehlých lesíků.

Akce proběhla ve spolupráci s ČSOP Salamandr a Obcí Dobrá. Odpadky byly roztříděny, aby jich šlo na skládku co nejméně. Jejich odvoz zajistila obec.

„Řeka vše neodnese, jak si někteří myslí, a naopak často ještě něco dalšího přinese.“ Poznamenala koordinátorka akce Petra Kutílková (ČSOP Salamandr).

Nadační Fond Hyundai a Nadace Open Society Fund Praha podporují rok trvající projekt Morávka lidem, lidé Morávce. Řeka Morávka lidem přináší výjimečné prostředí s rostlinami a zvířaty (často i vzácnými) a možnosti procházek i odpočinku. Navíc je unikátem v rámci celé České republiky. Najdeme na ní ještě úseky s rozsáhlými štěrkovými náplavy. Velký význam tohoto toku je podpořen i ochranou, ať už státní nebo evropskou. Lidé by jí proto neměli přinášet odpadky, ani ty „bio“. Mění prostředí kolem řeky a mohou se z nich rozšířit nepůvodní rostliny, kterých se pak těžko zbavíme- jako křídlatky nebo netýkavky žláznaté.

• ČSOP Salamandr je nezisková organizace z Rožnova pod Radhoštěm.
  • Posláním ČSOP Salamandr je péče o přírodu a krajinu Beskyd a okolí.
  • V letech 2007 – 2010 probíhala v povodí Morávky likvidace invazní rostliny křídlatky.

KONTAKT:

Petra Kutílková