Tisková zpráva: Děti lákal oheň a balíky sena

27. 8. 2015, Rožnov pod Radhoštěm

Novinkou ochránců přírody ČSOP Salamandr byly dobrovolnické akce pro rodiny. Tři setkání na vzácných a zajímavých loukách v Beskydech měla úspěch.

Přes sto rodičů a dětí se zúčastnilo dobrovolnických akcí rožnovských ochránců na jaře a v létě letošního roku. Zatímco dospělí pomáhali s péčí o cenné louky, děti byly zapojeny do hravého programu. „Děti bavily nejen hry, ale také samotné práce na loukách – na jaře pálení vyřezaných keřů ze zarostlé louky a v létě kutálení malých balíků sena,“ sdělila koordinátorka akcí Petra Kutílková.

Výběr z beskydských luk byl pestrý, stejně jako louky samotné – bývalá vojenská střelnice v Trojanovicích, přírodní památka s mokřady Pod Juráškou v Horní Bečvě a enkláva horských luk Skurečena v Čeladné. „Vůbec jsem netušila, jak zajímavou louku máme kousek od domu“, poznamenala jedna z účastnic akce v Trojanovicích.

Všichni se také dozvěděli, proč je potřeba o tato místa pečovat, a co je na nich zajímavé. „Na každé z akcí se nám také podařilo vidět chráněné zvíře nebo rostlinu,“ doplnila Kutílková. Nakonec společně přilepšili ovcím valaškám, které zde ochránci pásli.

Letošní akce podpořil Nadační Fond Hyundai, Nadace Open Society Fund Praha a Continental Automotive Czech Republic s.r.o. V dalších letech by ČSOP Salamandr rád v podobných aktivitách pokračoval.

Kontakt: Petra Kutílková, +420774949478, petra.kutilkova@salamandr.info

Další fotografie: