Tisková zpráva: Pošlete sms modráskovi

31.7. 2012 Rožnov pod Radhoštěm

Jedinečnou možnost, jak se snadno zapojit do ochrany přírody na Valašsku, nyní nabízí nezisková organizace ČSOP Salamandr. Od července totiž pořádá veřejnou sbírku na záchranu kriticky ohroženého motýla modráska černoskvrnného, do které je možné přispívat také pomocí dárcovských sms.

Modrásek černoskvrnný je vzácným druhem, jehož poslední životaschopná populace v České republice žije už jen na Horním Vsacku, v údolí Vsetínské Bečvy. Z tohoto důvodu věnuje rožnovská organizace zvláštní péči loukám, kde se modrásek vyskytuje. „Naši pracovníci vyřezávají zarůstající louky a kosí trávu, později počítáme i s pastvou ovcí. Tuto péči provádíme na místech, kde to má z pohledu odborníků pro modráska smysl,“ uvedl Vojtěch Bajer, předseda organizace.

ČSOP Salamandr věnuje „modráskovým loukám“ speciální péči již pěknou řádku let. Během té doby se podařilo zrealizovat několik projektů, zaměřených na záchranu modráska. „V současnosti čekáme na schválení projektu z Operačního programu Životní prostředí, abychom svou péči mohli dále rozšířit,“ doplnil Bajer. V letošním roce se navíc organizace rozhodla své úsilí o záchranu modráska doplnit veřejnou sbírkou. Do podpory sbírky se zapojilo i Muzeum regionu Valašsko, které pomáhá se zajišťováním její publicity.

Modráska může podpořit každý prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS MODRASEK odesláním na telefonní číslo 87 777. Další možností jak přispět k záchraně vzácného motýla je zaslání libovolné částky přímo na sbírkový účet. Číslo účtu a více informací o fungování sbírky naleznete na stránkách Salamandr.info. Získané finanční prostředky ze sbírky použije organizace na péči, která je potřebná k vytvoření vhodných podmínek pro život modráska.

Kontakt: Pavla Halamíková, koordinátorka PR, marketing, fundraising
tel: +420 774 949 478
email: pavla.halamikova@salamandr.info
web: www.salamandr.info

www.swiss-contribution.cz www.nadacepartnerstvi.cz

Program švýcarsko-české spolupráce podporuje sub-projekt Udržitelná péče o přírodní dědictví v Beskydech.